История на театъра

История на театъра

Apollo е критичен играч в развитието на джаз, суинг, бибоп, R&B, госпъл, блус и соул — всички ясно американски музикални жанрове — откакто отвори врати през 1914 г. и въведе първите състезания за любителска нощ през 1934 г. На сцената на Аполо стартираха много известни изпълнители, включително Ела Фицджералд, Сара Вон, Били Холидей, Сами Дейвис младши, Джеймс Браун, Гладис Найт, Лутър Vandross, D’Angelo, Lauryn Hill и безброй други. Apollo е уважавана организация с нестопанска цел, която сега е домакин на концерти, театър, танци и танцови продукции, филмови прожекции, образователни събития и инициативи за популяризиране на общността.

Джордж Кайстър създава неокласическия театър, сега известен като Apollo’s HistoricTheater, който първоначално притежава Сидни Коен. Новият бурлески театър на Хъртиг и Сиймън беше наречен Бенджамин Хъртиг и Хари Сиймън даде новопостроения им театър, когато подписаха тридесетгодишен договор за наем през 1914 г. На афро-американците не беше разрешено да играят или да присъстват като патрони в този театър, подобно на много други в Америка по това време.

Hurtig & Seamon’s беше един от многото театри, които ще затворят в резултат на кампания срещу бурлеската, стартирана през 1933 г. от Фиорело Ла Гуардия, който впоследствие ще бъде избран за кмет на Ню Йорк. През 1934 г. Коен отваря отново структурата като 125th Street Apollo Theatre, управлявайки я заедно със своя партньор Морис Сусман. В конструкцията на предаванията Бурлеската е заменена с различни ревюта на Коен и Сусман. Те също така пренасочиха маркетинговите си усилия към разширяващата се афро-американска общност в Харлем.

През 1935 г. Франк Шифман и Лео Брехер придобиват собственост върху Apollo. Семействата Шифман и Брехер управляваха театъра до края на 70-те години. Apollo за кратко отвори отново през 1978 г. под ново ръководство, преди да затвори отново през ноември същата година. Пърси Сътън, известен адвокат, политик, медиен изпълнителен директор и група частни инвеститори, го купи през 1981 г. Театърът имаше телевизия и звукозаписно студио, докато Сътън го притежаваше.

През 1991 г. Apollo Theatre Foundation, Inc. е основана като частна корпорация за администриране, финансиране и надзор на програми за Apollo Theatre. През 1983 г. театър „Аполо“ е обявен за държавна и градска забележителност. Apollo сега е домакин на концерти, сценични изкуства, образователни и обществени дейности под ръководството на борд на директорите. Apollo скоро ще започне да увеличава физическия си отпечатък и ще поеме управлението на културното съоръжение в рамките на проекта за реконструкция на театър Victoria, който се намира на няколко врати от него. Театрите на Apollo’s Victoria ще предлагат процъфтяваща, целогодишна артистична, образователна и обществена програма, която почита богатото културно минало на Харлем и изобилието от таланти в нашия район .