При пожар в театъра в Бруклин загиват стотици

Share :

При пожар в театъра в Бруклин загиват стотици.

На 5 декември 1876 г. пожар в Бруклинския театър в Ню Йорк води до смъртта на почти 300 души и нараняванията на стотици други. Някои жертви починаха от изгаряния и вдишване на дим, докато други бяха смазани до смърт по време на последвалата широка паника.

В Brooklyn Theatre на 5 декември се играеше пиесата The Two Orphans с участието на Хари С. Мърдок и Кейт Клакстън. Всичките 900 места в театъра, който е построен пет години по-рано на кръстовището на улиците Джонсън и Вашингтон, бяха заети по това време. Газова светлина запали някои допълнителни декори, които се съхраняват в полето зад сцената някъде близо до началото на пиесата. Сценичните работници не забелязаха бързо разрастващите се пламъци, докато представлението не беше наполовина. За съжаление наблизо нямаше противопожарни маркучи или кофи с вода и актьорите и публиката не знаеха, че огънят се е разпространил.

След известно време някой най-накрая извика “Пожар!” и въпреки усилията на Мърдок да успокои тълпата, избухна хаос, особено на балкона и задната част на театъра. Тъй като нямаше противопожарни стълби и само късо стълбище, водещо от балкона, паниката предизвика блъсканица, в която няколко души бяха смачкани, а други останаха в капан. Междувременно пожарът излезе извън контрол. Мърдок се опита да се измъкне от малък прозорец, след като се върна в съблекалнята, за да се преоблече, както беше видяно от зрителите. Той не успя да премине и уби, когато подът се срути, изпращайки го в мазето.

За стотици жертви вече беше твърде късно, когато пожарникарите пристигнаха. През цялата нощ огънят е горял, като почти е унищожил цялата конструкция. Когато спасителите се опитаха да влязат, всичко, което откриха, бяха слети заедно тела. До 100 от жертвите са толкова тежко обгорени, че не могат да бъдат идентифицирани. На гробището Green-Wood е изградено масово погребение. Общо 295 или повече души починаха. По-късно град Бруклин издига висок 30 фута гранитен паметник в тяхна чест.

Featured Post