Историята на театър „Аполо“ се играе в момента

Share :

Историята на театър “Аполо” се играе в момента.

Смоуки Робинсън ярко си спомня пътуването през 1959 г., което предприе с групата си от Детройт, за да посети прочутия Аполо Театър в Харлем. „Когато пристигнахме в Apollo, легендарното място за черни музиканти, имаше стенопис, простиращ се надолу по стената с изображения на всички тези красиви артисти, като Джаки Уилсън, Хари Белафонте, Сара Вон и Ела Фицджералд. Помислих си, „Аз бих се радвал да бъда на тази стенопис един ден“, както гледах на Чудесата.

Най-важното културно движение на нашето време

Според носителя на “Еми” Роджър Рос Уилямс, който режисира документален филм за театъра, “Приказката за Аполон е историята за еволюцията на чернокожата американска идентичност и как тя се е превърнала в определящото културно движение на нашето време.”

Въпреки че Apollo изигра решаваща роля в историята на Черна Америка – Барак Обама веднъж го избра като спирка в своята президентска кампания, дори изпя песен на Ал Грийн на сцената, където легендите както бяха изпълнявали Беси Смит и Били Холидей – беше отворен само за бели хора, когато за първи път беше открит като бурлеска театър и обслужваше само тях.

Jules Hurtig и Harry Seamon откриват The New Burlesque Theatre в сградата, проектирана от George Keister през 1913 г. По-късно той приема името The 125th Street Theatre. Apollo не започва да развива своето отличително настроение, докато Сидни С. Коен не купува мястото през 1932 г., годината, когато бурлеската е забранена от кмета на Ню Йорк. Театър Аполо е преименуван на гръцкия бог на музиката Коен и на 26 януари 1934 г. отново е отворен за публика. Първата вечер включваше джаз а ла карт изпълнение с участието на Теди Уилсън, Бени Картър и неговия оркестър.

откриване на най-големите звезди на времето

С комедианти, танцьори и певци, нетърпеливи да се представят, Apollo Theatre бързо се превърна в Харлем най-доброто място за театрално забавление на живо. Някои от най-забележителните джаз изпълнители на деня, включително Луис Армстронг, Смит, Холидей, Лена Хорн и Дюк Елингтън, са свирили в Apollo през 30-те години на миналия век.

Featured Post